Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Actieradius bij volle tank wisselt

Vraag gesteld door J. Elshot op 8 juni 2022

Als ik nog 200 km overheb ga ik altijd tanken Bij een shell station hier in de buurt tank ik hem vol en heb dan 600 km Maar als ik bij de rijksweg bij een shell station hem vol gooi dan heb ik 800 km Ik vroeg me af hoe dat kon

Merk: mazda 3

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Wanneer u tankt krijgt u afhankelijk van het tankstation een verschillende afstand te zien die u op die volle tank kunt afleggen. U vraagt hoe dat kan.

Rij-omstandigheden

De boordcomputer in uw Mazda geeft een indicatie van de afstand die u kunt rijden met de aanwezige brandstof in de tank. Dat wordt berekend aan de hand van de rij-omstandigheden op dat moment en een bepaalde periode daarvóór. De werkelijke toekomstige actieradius kan de computer niet berekenen omdat de computer niet weet wat de rij-omstandigheden in de toekomst zullen zijn.

Aanpassen actieradius

Alleen de gegevens van het moment en dat van het recente verleden is beschikbaar. Zo is het dus mogelijk, en ook logisch, dat de verwachte actieradius óploopt als de auto een tijd in stadsverkeer heeft gereden (onzuinig) en daarna met gelijkmatige snelheid op de buitenweg of snelweg rijdt (relatief zuinig). De computer past de verwachte actieradius dus constant aan. Zo kan het dus ook zijn dat wanneer u gaat tanken op het moment dat er sprake was van onzuinige rij-omstandigheden, de boordcomputer minder kilometers voorspelt dan wanneer u juist na een zuinige rit gaat tanken.