Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak af-fabriek

Vraag gesteld door E. Smid op 15 mei 2022

Ik bestelde een nw auto, incl trekhaak. Af fabriek nam ik aan. 2 Maanden ná aflevering is er nog steeds geen trekhaak. Dus niks “af fabriek”. Is dit juiste gang van zaken?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw nieuwe auto is inmiddels afgeleverd maar de af-fabriek trekhaak is er nog altijd niet. U vraagt of dit de juiste gang van zaken is.

Af-fabriek trekhaak

Een af-fabriek trekhaak wordt in de regel achteraf geleverd en niet meteen in de fabriek gemonteerd. Het betreft dan wel een z.g. originele trekhaak met de juiste bedrading die geschikt gemaakt is voor de betreffende auto. Je zou dus kunnen zeggen dat trekhaak en bedrading exclusief is voor deze auto, en je deze als accessoire ten tijde van de koop ook meteen erbij kunt bestellen. Dan is het gebruikelijk dat bij aflevering deze z.g. af-fabriek trekhaak gemonteerd en al gebruiksklaar is.

Andere leverancier

En dat valt dus tegen. Zeker wanneer u er inmiddels graag gebruik van had willen maken óf juist op een kort termijn het hard nodig heeft. Daarom denk ik dat de dealer zich inmiddels verplicht moet voelen om een andere leverancier te vinden. Ik weet niet welke auto het betreft maar misschien dat deze fabrikant 'm wél op voorraad heeft die vaak ook de z.g. originele haken levert. Het uiteindelijke product met bedrading zal dan echt niet veel anders zijn dan de z.g. af-fabriek trekhaak.

Gekeken naar alternatief

Ik realiseer me ook dat uw dealer ook erg afhankelijk is van de toelevering van de originele haak. Maar ik vraag me af of er inmiddels voldoende gekeken is naar een alternatief om toch wél snel tot montage over te kunnen gaan. Tenzij óók ander fabrikanten op dit moment geen trekhaak beschikbaar hebben voor specifiek uw auto. Dan is het overmacht dat lastig de verkoper valt te verwijten. Maar dan moet uw dealer wel alle pogingen hebben ondernomen om 'm elders vandaan te halen óf aangeven wanneer de haak met zekerheid wel uitgeleverd wordt.