Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stadsauto geschikt voor in de bergen

Vraag gesteld door op 12 mei 2022

Ik overweeg een occasion stadsauto (Toyota Aygo, Kia Picanto oid) aan te schaffen teneinde deze in zuid-Spanje te parkeren om regelmatig de bergen in te gaan, waarbij al gauw 1000 a 1500 m. gestegen wordt. Met een gehuurde Fiat 500 ging dit prima, maar ik vraag mij af of het bij aanschaf zinvol is naar een exemplaar met een wat zwaardere motor uit te kijken. Hoeveel Pk raadt u aan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U overweegt de aanschaf van een stadsauto om daarmee in Zuid-Spanje eventueel óók de bergen mee in te gaan. U vraagt of dat met zo'n klein autootje mogelijk is óf toch maar beter meer pk's.

Pk

Ik ga u geruststellen. Dé Franse auto bij uitstek, de 2CV, had in de jaren '70 en '80 een motorvermogen van slechts 29 pk, een Renault 4 hooguit 34 pk. De oorspronkelijke Fiat 500 zag je ook volop in de bergen van Italië en had slechts 18 pk aan boord. Natuurlijk was dat min of meer met hangen en wurgen, maar bijvoorbeeld een Aygo of Picanto met 68/69 pk is prima om daar de bergen mee te bedwingen.

Conclusie

En eigenlijk is elke moderne auto prima in staat de pittige hellingen te trotseren. Het is vaak een beetje anticiperen op het juiste toerental in de juiste versnelling, maar u kunt gerust met een dergelijke auto de Spaanse bergen bezoeken. Dus zo rond het genoemde motorvermogen van deze twee kandidaten is ruim voldoende en is dat gerust een zinvolle koop.