Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schade door overstarten?

Vraag gesteld door R. Jacobs op 28 april 2022

Ik heb van iemand vernomen dat het overstarten van een auto niet gedaan moet worden omdat dan de elektronica/computer van de auto kapot kan gaan. Klopt dat?

Merk: Audi
Type: A4
Bouwjaar: 2009
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 170

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of er schade kan ontstaan bij het overstarten van een moderne auto.

We adviseren om in geval van twijfel te vragen of een professional zoals de Wegenwacht de auto voor u opstart. Een kleine vergissing met grote gevolgen is tenslotte snel gemaakt. Wilt u toch zelf de auto opstarten door middel van startkabels dan kunt u hiermee uit de voeten:

Hier volgt het stappenplan dat u aan moet houden naast de aanwijzingen in het instructieboekje:
* Gebruik startkabels met een dikke koperen kern, zeker voor dieselmotoren. Te dunne startkabels kunnen de grote startstroom niet aan en worden alleen maar warm.
* Begin met de pluspool van de helpende auto, daarna die van de te helpen auto. Gebruik daarvoor de rode kabel. Dezelfde volgorde hanteer je voor de zwarte kabel, die je op het motorblok (massa maken) aansluit.
* Laat de motor van de helpende auto vijf minuten lopen, het liefst met verhoogd toerental, door de auto in z'n vrij te zetten en het toerental met het gaspedaal omhoog te brengen.
* Start de auto met de lege accu en laat de hulpauto minimaal vijf minuten de lege accu laden.
* Zet bij beide auto's achterruitverwarming en blower aan voordat je de startkabels verwijdert, zo voorkom je beschadiging (door piekspanningen) van de elektronica in de auto.
* Het loshalen van de kabels gebeurt in exact omgekeerde volgorde van het aansluiten.
Na het starten moet je in elk geval een halfuurtje gaan rijden, zodat de dynamo de accu kan opladen. Zet nu de achterruitverwarming en blower weer uit.
In sommige gevallen, bij auto’s die alleen korte stukjes rijden of langdurig niet worden gebruikt, is het voor de laadtoestand én het behoud van de accu nodig om hem met een externe lader op te laden.
TIP: Sluit de zwarte aardekabel bij voorkeur aan op het motorblok om massa te maken.

Op onze site staat precies hoe u het zelf kan doen inclusief tips van de Wegenwacht: Start je auto niet, is de accu leeg?.