Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

LPG storing door rijden op grote hoogte?

Vraag gesteld door F. v.d. Ent op 23 april 2022

We zijn in Albertville en hebben daar onze LPG tank volledig gevuld. Toen naar Val Thorens geregeld, een afstand van nog geen 50km. ValTho ligt op 2300 meter. Omhoog geen probleem, maar eenmaal op die hoogte een paar rondjes moeten rijden  door het dorp, misschien 3km in totaal. Toen begon de LPG te piepen ten teken dat de tank leeg is. Dat kan natuurlijk helemaal niet, vandaar mijn vraag of de ijle lucht er mee te maken heeft?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt of het plotselinge signaal van een lege LPG-tank door de ijle lucht kan komen.

Luchtdruk

In theorie zit er wel wat in. Omdat de luchtdruk op 2300 meter hoogte ongeveer driekwart is van die op zeeniveau, is het verschil tussen de druk in de tank en de buitenlucht groter. Maar het verschil in luchtdruk is te klein om hier ook de oorzaak in te zoeken. De druk in de tank is een kleine 8 bar. Het overdrukventiel zal openen rond zo'n 26 bar en het verschil in luchtdruk 'beneden' en op 2300 meter hoogte is slechts 0,25 bar.

Opnieuw tanken

Misschien is de vlotter in de tank, of de meter die de hoeveelheid moet aangeven, zelf stuk. U kunt dat controleren door opnieuw te tanken en dan kijken hoeveel liter LPG er in gaat. Als de tank daadwerkelijk leeg is, dan is er een ander defect, maar ik zie geen technisch verband met het (voor LPG begrippen) kleine verschil in luchtdruk in de bergen of beneden.