Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Chiptuning geadviseerd?

Vraag gesteld door op 24 april 2022

wij hebben vorig jaar genoemde auto gekocht dels voor mijn scootmobiel en in de hoop dat deze caravan kan trekken, wat kon volgens de garaga.
Zelf vinden we dat wat tegen vallen, nu hebben we begrepen dat we de auto zouden kunnen laten chiptunnen voor een betere koppel  en ietwat zuiniger en schooner.
Zou dat inderdaad mogelijk kunnen zijn?

Merk: ford
Type: transit connect
Bouwjaar: 2015
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 70kw

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U zou graag een wat krachtiger auto willen en vraagt of chiptuning een uitkomst kan bieden.

Compromis

Het aanpassen van het motorvermogen of koppel door middel van chiptuning is vaak een mogelijkheid maar er kleven vrijwel altijd ook nadelen aan. De fabrikant heeft een compromis gemaakt bij programmeren van de brandstofinjectie. Hij heeft hierbij rekening gehouden bij levensduur, uitstoot, rijcomfort, koppel, brandstofverbruik, mechanische belasting, vermogen en ga zo maar door.

Chiptuning

Wanneer er tuning plaatsvindt ligt de nadruk op een van deze variabelen maar gaat dit vrijwel altijd ten koste van een van de anderen. Zie het antwoord van mijn collega: chiptunen verstandig? of een vrij complete uitleg op de site van AutoWeek. Eigenlijk zijn we alleen overtuigd van chiptuning wanneer een bepaalde motor met verschillende vermogens verkrijgbaar is en zowel de motor als de aandrijflijn van een auto identiek zijn. Een combinatie van meer koppel, schoner en ook nog eens zuiniger is waarschijnlijk niet mogelijk. Anders had de fabrikant hier ook voor gekozen gezien de strenge wetgeving omtrent uitstoot van schadelijke stoffen.