Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Chiptunen verstandig?

Vraag gesteld door A. Kits op 12 november 2020

Kan het kwaad om mijn VW tiguan 1.4 tsi benzine uit 2014 te chiptunen van 125 pk naar +/- 150 pk om de trekkracht om met caravan te rijden te verbeteren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is de motorische prestaties van de betreffende VW Tiguan d.m.v. chiptuning te verbeteren.

De importeur Pon biedt chiptuning al een poosje niet meer aan vanwege emissie gerelateerde redenen. Waar je enerzijds een winst aan PK's kunt boeken gaat dat elders weer ten koste van iets anders, vaak dus ten nadele van de uitstoot dat in het huidige autotijdperk te zwaarwegend is om dit nog aan te bieden. Ook thermische en mechanische belasting van de motor kunnen toenemen als u gebruik maakt van het extra potentieel. In dat geval zal ook het verbruik toenemen. Hou er ook rekening mee dat de rest van de auto niet wordt aangepast op het hogere koppel en vermogen. De koppeling, versnellingsbak en de rest van de aandrijflijn krijgen grotere krachten te verwerken, ook daar kan verhoogde slijtage ontstaan.

Maar wanneer u nadrukkelijk motorvermogen en trekkracht mist voor het wenselijke caravangewicht, dan zou u het kunnen overwegen. Bij voorkeur wel bij een bekende specialist. Een voorbeeld van een deskundig bedrijf op dit gebied is Rica Engineering