Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aircopomp nu voor de vierde keer in zes jaar tijd kapot

Vraag gesteld door op 19 april 2022

De aircopomp van mijn Mondeo is voor de vierde keer in een jaar of zes kapot gegaan. De eerste twee keer vervangen bij de Ford dealer onder garantie. De derde keer was de garantie verlopen en is deze door een andere garage vervangen. Nu komt er weer een gek geluid van de pomp en kwam er een brand/rook lucht via de airco naar binnen. Hoe kan dit steeds gebeuren, de huidige pomp is maar 12000 km meegegaan. Wederom zit ik weer net buiten de onderdelen garantie van een jaar en kost het me weer rond de € 800,- Hoor graag een verklaring, bedankt.

Merk: Ford
Type: Mondeo hatchback
Bouwjaar: 2009
Brandstof: Benzine

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


De aircopomp van uw Ford Mondeo is voor de vierde keer kapot gegaan.

Metaaldeeltjes

Dat is buitengewoon, er moet dus iets structureels aan de hand zijn. Het eerste waar ik aan denk zijn metaaldeeltjes van de pomp, die in het systeem gekomen zijn. Als dat niet goed is schoongemaakt kunnen de achtergebleven deeltjes de nieuwe pomp beschadigen. Ik weet niet of het filter/droger ook is vervangen bij montage van de pompen, maar dat is wel mijn advies.

Multiriem

Wellicht is er een minder goede kwaliteit pomp gemonteerd. Ook moet worden gekeken of de multiriem die de pomp aandrijft wel goed staat uitgelijnd. Anders kan er spanning op de pomp komen die de levensduur niet ten goede komt.