Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sneeuwkettingen verplicht Frankrijk?

Vraag gesteld door op 6 april 2022

garagedealer stelt dat sneeuwkettingen bij deze auto niet nodig zijn in de Franse Alpen, bovendien na 1 april niet verplicht?!
Moet ik ze wel in de auto meenemen?

Merk: Mitsubishi
Type: Outlander PHEV
Bouwjaar: 2021
Brandstof: Euro 95

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of u verplicht bent om sneeuwkettingen bij u te hebben wanneer u na 1 april de Franse Alpen bezoekt.

Vanaf 1 november tot en met 31 maart bent u in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben tenzij u op winterbanden rijdt. Vanaf 1 april geldt deze verplichting dus niet meer. Maar let op:

  • Op veel bergpassen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht bij zware sneeuw. Dit wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat.
  • Als dit blauwe bord 'sneeuwkettingen verplicht' een onderbord heeft met de tekst pneus neige admis (winterbanden toegestaan), geldt het verplichte gebruik van sneeuwkettingen niet als er op winterbanden (M+S) wordt gereden. De winterbanden moeten een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben en op vier wielen zijn gemonteerd.
    Let op: als bij het blauwe sneeuwkettingenbord dit onderbord ontbreekt, moeten ook op winterbanden sneeuwkettingen worden gemonteerd.
  • Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt op besneeuwde wegen.
  • Als sneeuwkettingen worden gebruikt, is de maximumsnelheid 50 km/h of lager als in een gebruiksaanwijzing van de kettingen een lagere maximumsnelheid wordt aangegeven.
  • Kunststof sneeuwkettingen zijn ook toegestaan, mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.

U bent dus niet verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben maar bent u verlicht deze te monteren wanneer een bord dit aan de weg aangeeft. Nu denk ik niet dat u dit bord tegen gaat komen na 1 april en wanneer u alleen gebruik maakt van de doorgaande weg. Misschien is het nog zinvol om voor vertrek de weersituatie te checken maar het gebruik van sneeuwkettingen lijkt me niet heel waarschijnlijk. 

Veel meer informatie die u kunt gebruiken bij uw reisvoorbereiding kunt u raadplegen op onze pagina Reisvoorbereiding Frankrijk.