Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe banden voor óf achter?

Vraag gesteld door op 10 april 2022

Op mijn auto heb ik 2 nieuwe banden laten monteren. Deze zijn voor gemonteerd. Ik heb altijd gelezen dat nieuwe banden achter gemonteerd moeten worden maar de garage zegt dat, omdat de achterbanden cupping vertonen, montage op de vooras beter is. Gecupte achterbanden zouden voor tot teveel lawaai leiden. Auto is voorwiel aangedreven.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw garage heeft de nieuwe banden voor gemonteerd omdat de achterbanden wat gecupt zijn.

Voorkeur

De beste banden op de achteras krijgt de voorkeur. Omdat een achterwielslip heel wat moeilijker te corrigeren valt dan een voorwielslip verdient het aanbeveling de beste banden achter te monteren. Daarbij komt ook dat het gedrag van de banden op de vooras wat eerder signalen aan de bestuurder afgeeft over gebrek aan grip dan de banden op de achteras.

Gecupte banden

Gecupte banden zijn een bekend fenomeen en zijn het met name de achterbanden die het eerst in aanmerking komen voor cuppen en bijkomende afrolgeluiden. In veel gevallen is er geen specifieke oorzaak en is het meer een samenspel tussen de auto en de betreffende banden met bijbehorende specificaties. Wanneer de garage de gecupte banden op de vooras zou hebben gezet zou u mogelijk méér van deze ongelijkmatige profielslijtage kunnen merken dan op de achteras. U zou trillingen in het stuur kunnen opmerken en misschien zelfs een lichte hoogteslag.

Conclusie

Dus het bovenstaande advies wat betreft de beste banden achter blijft van kracht, maar ik heb begrip voor de afwijkende keuze van uw garage. Er zou een redelijke kans zijn geweest dat u ineens onregelmatigheden in het stuur zou voelen die er daarvoor niet waren. Dan is de beste band achter hier tóch ondergeschikt aan en is die keuze plausibel.