Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kangoo laat een fluit horen

Vraag gesteld door op 2 april 2022

Hoog geluid soms als rijdend bij gasgeven. Is er niet constant, geluid verdwijnt bij gas los.Komt weer bij gaspedaal in, ook bij weinig gas. Geen richting te bepalen waarvandaan.

Merk: Renault
Type: Kangoo 1.5 diesel
Bouwjaar: 2003
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 43

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto maakt een fluitend geluid en u vraagt waar dit vandaan kan komen.

Turbo
Het omschreven geluid lijkt het meest overeen te komen met een fluit afkomstig van de turbo. Nu zal een turbo altijd enigszins hoorbaar zijn dus of dit betekent dat er sprake is van een defect kan alleen een automonteur vaststellen.

Proefrit
Ik adviseer om samen met de monteur een proefrit te maken waarbij u het geluid demonstreert. De monteur kan u dan vast wel vertellen of het geluid inderdaad een typische turbofluit is en of er sprake is van een defect of dat er nog meer onderzoek nodig is.
Het geluid kan natuurlijk ook een andere oorsprong hebben zoals een spanrol van de multiriem of misschien een versleten motorsteun. Op afstand blijft het gissen maar door het geluid aan een monteur te laten horen kan hij vast de vinger op de zere plek leggen.

Gereedschap
Het vinden van een bijgeluid wil wel eens een bijzonder lastig klusje zijn waarvoor diverse soorten gereedschap op de markt zijn. Een voorbeeld van wat er allemaal verkrijgbaar is kunt u goed zien bij een leverancier van deze gereedschappen: gereedschapland.nl