Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

'Inleren' nieuwe accu

Vraag gesteld door A. van Hoevelaak op 5 april 2022

Gisteren -5 april 2022- is door een snel ter plekke zijnde (complimenten!) Wegenwacht een nieuwe accu geplaatst in onze Fiat 500. De oude was aan vervanging toe. Mijn vraag (omdat uw medewerker daarover niet repte): moet ik de nieuwe accu 'inlezen' om een optimaal motor-management (bijv. start en stop, voorkomen overladen etc) te krijgen. Ik lees online iets over minimaal 20 minuten onafgebroken rijden, zonder stationair draaien, om dit te bereiken. Klopt dit?

Merk: Fiat
Type: 500
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 85

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het noodzakelijk is om de accu van de Fiat 500 in te leren na vervangen.

De accu in uw auto hoeft niet ingeleerd te worden. Wel bezit uw auto een accumanagementsysteem dat ziet hoeveel stroom er in de accu gaat. Een slechte accu neemt veel minder op dan een nieuwe. Vaak vraagt het wel enige tijd voordat een accumanagementsysteem is aangepast aan de waardes van een nieuwe accu. In de tussentijd werkt de auto prima alleen kan het brandstofverbruik een fractie meer zijn dan noodzakelijk is bij een optimaal werkend accumanagementsysteem
Met andere woorden: bij uw auto is inleren van de accu niet noodzakelijk. Na enige tijd zal het systeem zichzelf hebben gekalibreerd.

 

Reacties

K. Volder

Auteur - 20 januari 2024

Geldt dit ook voor de 500X? Uit feb 2017, 1400, multiair, automaat.
Wel of niet inleren? NB hij is getuned.  

Pieter

ANWB Expert - 22 januari 2024

Inderdaad hoeft een nieuwe accu niet aangemeld te worden in het accumanagement. Nadat de auto stroomloos is geweest dienen wel de ramen, het schuifdak en de stuurhoeksensor geïnitialiseerd te worden. Maar hier is geen apparatuur voor nodig.