Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fiat 500 automaat geschikt voor een aanhangertje in de bergen?

Vraag gesteld door op 1 april 2022

Ik ben van plan om een trekhaak te laten monteren onder Fiat 500 1.2 uit 2010 met automatische versnellingsbak. Ongeremd mag ik hier 400 kg mee trekken. Meer ben ik ook zeker niet van plan. Kan ik problemen krijgen met de automatische bak en koppeling? Ik rij ermee door Duitsland en Zwitserland naar Italië.

Merk: Fiat
Type: 500
Bouwjaar: 2010
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 69 pk

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U bent van plan om een trekhaak te laten monteren onder uw Fiat 500 uit 2010 met automatische versnellingsbak. Ongeremd mag u hier 400 kg mee trekken. U vraagt of u problemen kan krijgen met de automatische versnellingsbak en koppeling.

Geschikt

Uw Fiat 500 met Dualogic automatische versnellingsbak mag ongeremd 400 kg trekken en 800 kg als het gaat om een aanhanger met oplooprem. We mogen er dus vanuit gaan dat de auto daar ook geschikt voor is. Motor, transmissie, koppeling en remmen zijn er op geconstrueerd, dus er zijn niet meteen problemen te verwachten.

Helling

Bij vanuit stilstand wegrijden op een helling is de koppeling wel de zwakke schakel. Er zit een temperatuurbeveiliging op deze auto (waarschuwingssignaal) maar voor elke auto met aanhanger is een file (langzaam rijden en stilstaan) op een helling wel een zware omstandigheid. De koppeling kan dan te warm worden. Het advies is om de koppeling zo weinig mogelijk te laten slippen. Bij een automaat betekent dat op een helling vlot gas geven om het moment van aangrijpen kort te houden. Ook is het in die situatie verstandig om niet elke meter aan te sluiten op uw voorganger maar een grotere afstand in één keer te overbruggen. Dat neemt niet weg dat u met deze auto gerust deze reis kunt ondernemen.