Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E5 benzine mogelijk i.p.v. E10?

Vraag gesteld door op 6 april 2022

sinds kort heb ik een nieuwe auto gekocht en helaas zit natuurlijk tanken erbij en dat is nu bijna zover. Auto rijdt zelf of benzine en in de tankdop staat euro 95 oftewel e10 maar zoals je vaak hoort over benzine schijnt dat niet echt top te zijn en me vraag is kan er ook e5 in euro 98? Betreft Skoda Octavia eind 2016 NB-189-H

In het tank klep staat wel min.95 ron/roz super premium aangeven
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft sinds kort een andere auto die volgens de info op het benzine klepje min.95 ron/roz super premium moet hebben. U vraagt of E10 met 98 octaan óók kan en of dat niet beter is.

Autogebruik

Bij auto's die volgens opgave geschikt zijn voor E10 zien wij geen reden om per se E5 te tanken. Echter bij duidelijk minder intensief gebruik, zoals misschien slechts enkele duizenden kilometers op jaarbasis, adviseren wij de slang met E5 te pakken om de tank weer af te vullen. U loopt dan minder risico op inwendige vervuiling van het brandstofsysteem wanneer de tankinhoud misschien soms pas na twee maanden weer met frisse benzine wordt aangevuld.

Noodzakelijk?

Maar ik wil benadrukken dat alle benzinemotoren vanaf 1994 van Skoda geschikt zijn voor E10 als motorbrandstof, op een enkele uitzondering na. Ook uw auto draait prima op E10 benzine en is E5 géén noodzakelijke aanbeveling. Is uw autogebruik heel gemiddeld en modaal, dan is er geen reden de duurdere premium euro 98 E5 benzine te tanken. U mag het uiteraard altijd tanken. Volgens het benzine klepje is min.95 ron/roz noodzakelijk en is E5 98 octaan natuurlijk meer dan geschikt. Maar tegen een meerprijs van pakweg 8-9 ct/l is dat óók volgens de autofabrikant niet per se noodzakelijk.