Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte koppeling en versnellingsbak nog zinvol?

Vraag gesteld door A. Deerenberg op 31 maart 2022

Auto altijd goed onderhouden. 180.000 km. Nu mogelijk vervangen koppeling en versnellingsbak lagers nodig. mogelijk €2000.  is dit zinvol?

Merk: Suzuki
Type: swift
Bouwjaar: 2013
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw Suzuki Swift is van 2013 met 180.000 km achter de rug. Nu moet de koppeling vervangen worden en zijn de versnellingsbaklagers versleten.
Het genoemde bedrag is een fikse uitgave en begrijp ik dat u zich afvraagt of dat nog zinvol is.

Inruilwaarde

Uitgaande van een Swift met deze tellerstand en in een goede conditie, schat ik de inruilwaarde op 4.000-4.500 euro. Dus in die zin is deze uitgave best nog verantwoord, tenzij er in de nabije toekomst nóg een behoorlijk investering zich nu al laat aankondigen. Maar wanneer dat niet het geval is en u niet al plannen had binnen een redelijke termijn op zoek te gaan naar iets anders, dan valt deze uitgave tóch te billijken.

Kosten over gebruiksjaren

Maar dan moet u met uzelf wel afspreken nog minimaal een jaar of drie verder te willen met deze auto. Technisch heeft deze auto verder een prima reputatie en denk ik dat deze generatie Swift in potentie wel 250.000 km zonder verdere kuren moet kunnen halen. Dan zijn deze kosten uitgesmeerd over de nog resterende gebruiksjaren niet buitensporig. De afschrijving van deze auto is geen grote kostenpost meer en hoe langer u met deze auto nog rijdt, des te lager uiteindelijk de kilometerprijs zal zijn.

Vervanger?

Dan gooit deze ingreep in die zin wel wat roet in het eten maar uitgesmeerd over nog 3-4 gebruiksjaren is dat economisch toch een verantwoorde zet. Tenzij u binnen een redelijke termijn toch zou willen gaan voor een vervanger voor uw Swift. Dan is dit wél het moment om er een streep onder te zetten en dit niet meer te investeren.