Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Chassisnummer

Vraag gesteld door op 5 april 2022

Het chassisnummer/VIN nummer van een occasion in NL (geen import?) bevat op de 10de positie (modeljaar) een 0. De auto is in de United Kingdom geproduceerd. Volgens de ISO normen bestaat geen cijfer 0.
Bij het invoeren van de VIN code voor het bestellen van originele onderdelen wordt een foutmelding gegeven: cannot read '0'.
Vraag: is een 0 toegestaan op positie 10 van de VIN code?
Is de VIN code mogelijk onjuist?

Merk: Toyota
Type: Auris
Bouwjaar: 2016
Brandstof: hybride

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt hoe het kan dat bij de Toyota die u op het oog heeft een 0 op de 10de positie van het chassisnummer staat.

Toyota chassisnummers

Het chassisnummer wordt ook wel het VIN (voertuig identificatienummer) genoemd. Ik heb een aantal chassisnummers vergeleken en bij Toyota komt op positie 10 veelvuldig een 0 voor. Zie bijvoorbeeld deze pagina over Toyota VIN Decoder. Dit is ook wel te verklaren: Toyota bouwt de chassisnummers niet volgens de ISO norm op maar deze zijn op een andere manier opgebouwd. Positie 1 is het productieland, 2 de fabriekslocatie, 3 de divisie van Toyota die verantwoordelijk is voor dat model, 4 & 5 de carrosserievorm, 6 t/m 9 de modelcode, 10 & 11 de assemblagelijn en ten slotte het serienummer (positie twaalf tot zeventien).

Conclusie

Zodoende is er voor u aan de hand van het VIN het bouwjaar niet te achterhalen, maar dit kan een dealer u vast en zeker wel vertellen wanneer hij de historie van het betreffende voertuig opvraagt via de importeur. Ik zie geen zorgen om aan het chassisnummer te twijfelen gelukkig.