Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bedrading Skoda Fabia defect

Vraag gesteld door L. Haneman op 4 april 2022

Ik heb een Skoda Fabia uit 12-11 en ik vind het niet normaal dat de bedrading in de doorvoertule naar de linkervoordeur nu al begint te barsten en draden afbreken met storingen tot gevolg. De auto heeft 180.000 km gelopen. Volgens mijn garage komt dit vaker voor bij dit type auto.
Dit zou toch een autoleven mee moeten gaan? Mijn vorige auto, een Getz uit 2003 had 270000 km gelopen en alle elektraq werke nog prima.

Ik ben benieuwd naar uw oordeel.

Merk: Skoda
Type: Fabia
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 84
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Soda Fabia van 2011 begint bedradingsproblemen te vertonen zoals draadbreuk met aanverwante storingen. U vraagt zich af of dat niet een autoleven mee moet kunnen.

De gemiddelde levensduur van een auto staat op ongeveer 18 jaar, maar zou je in alle redelijkheid er vanuit moeten gaan dat een auto binnen 10 jaar géén buitensporige gebreken mag vertonen. In die zin is het genoemde defect na 11 jaar en 180.000 km ook weer niet héél buitensporig.

Ik begrijp dat het teleurstellend is, omdat uw vorige auto op dat gebied probleemloos al die jaren en kilometers heeft gefunctioneerd. Misschien zegt het iets over de bouwkwaliteit en duurzaamheid van uw huidige auto omdat het volgens uw dealer ook geen incident is. Maar de oorspronkelijke leverancier aansprakelijk stellen voor het leveren van een ondeugdelijke auto is geen haalbare kaart meer. Dan zit uw auto qua leeftijd en kilometrage inmiddels wel aan de verkeerde kant van de streep om het dan nog te kunnen gooien op non-conformiteit.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.