Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kan ik de versnellingsbak van een Swift controleren?

Vraag gesteld door R. Bhawan op 22 februari 2022

Ik ben voornemens om een Suzuki Swift te kopen van het bouwjaar 2006 als boodschappen auto. Nu lees ik dat deze modellen problemen kunnen geven met de versnellingsbak lagers op termijn. Kunt u mij er meer over vertellen?? Waar zou ik op moeten letten??

Merk: Suzuki
Type: Swift
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 86
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U wilt een tweedehands Suzuki Swift kopen maar u twijfelt aan de kwaliteit van de versnellingsbak.

De versnellingsbak

Deze auto’s zijn heel betrouwbaar en behoorlijk betaalbaar in onderhoud. Alleen de versnellingsbakken zijn inderdaad een zwak punt. Soms ontstaan er bijgeluiden bij het rijden door defecte lagers, soms schiet het regelmatig uit de versnelling door ruimte in de bak.

Proefrijden

Wanneer u proef gaat rijden met een auto kunt u dat het beste doen wanneer de motor koud is en dan een flinke rit waarbij de versnellingsbak op temperatuur komt. In alle omstandigheden hoort de bak zonder weerstand te schakelen, mogen er geen geluiden ontstaan tijdens het schakelen en hoort de bak netjes in de gekozen versnelling te blijven staan. Ook mogen er geen geluiden hoorbaar zijn die afhankelijk zijn van de gekozen versnelling (dus bijvoorbeeld een gierend geluid in 5 maar niet in 4). 

Bovag

Uiteraard adviseer ik u de auto aan te schaffen bij een Bovag bedrijf zodat u altijd recht heeft op Bovag garantie. Veel meer informatie kunt u vinden op onze pagina over het kopen van een tweedehands auto.