Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzine of diesel in verband met LEZ (lage emissie zone)

Vraag gesteld door J. Kuipers op 23 maart 2022

We hopen een andere auto te kopen. Kostprijs per km verschilt niet zo veel. (Benzine  vs diesel). Als ik kijk naar de diverse LEZ in Europa is volgens mij slimmer om voor Benzine te kiezen. Wat is uw mening?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of het verstandig is een auto met benzine- of dieselmotor te kopen.

Diesel vs benzine

Bekijken we uw keuze puur of uit het oogpunt van LEZ's (laag emissie zones) dan is een auto met benzinemotor enorm in het voordeel. Tot nu toe gelden er alleen beperkingen voor auto’s met een dieselmotor hoewel er ook voor auto’s met een benzinemotor vaak een milieusticker moet worden aangeschaft. Welke regels er per stad/regio gelden kunt u terugvinden op onze pagina over milieustickers en milieuzones

Kosten per kilometer

De kosten per kilometer zijn strek afhankelijk van het gebruik van de auto. Pas wanneer er heel veel kilometers met een auto gereden worden komt een auto met dieselmotor financieel gunstiger uit. Dit is heel goed te berekenen op onze site via: Autokosten berekenen. Hier komt nog bij dat een auto met dieselmotor op dit moment niet erg populair is op de markt voor gebruikte auto’s wat de restwaarde behoorlijk drukt.
Een auto met benzinemotor is dus vrijwel altijd aan de winnende hand.