Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenspanningssensoren ontbreken bij aangekochte auto

Vraag gesteld door L. Chermanne op 23 maart 2022

Ik heb een Suzuki Baleno 1.2 Dynamic uit 2017 gekocht bij een dealer. Daar merkte ik op dat het lampje van de bandenspanning bleef branden. Hij vertelde mij dat de auto bij de vorige bandenwissel waarschijnlijk andere velgen erop heeft laten zetten en vanwege de kosten geen TPMS sensoren erbij heeft gedaan. Nu heb ik winterbanden die nog vrij nieuw zijn, maar blijft het lampje dus constant branden en kan ik online alleen maar lossen banden vinden of losse sensoren. Ik wil nu dus eigenlijk all-season banden erop zetten. Hierover heb ik enkele vragen: Was de dealer mij verplicht de auto met TPMS sensoren te verkopen? Zitten TPMS sensoren standaard in banden? Zijn alle TPMS sensoren compatibel met mijn velg? Zit de sensor in de band of in de velg? Is het niet logisch dat de vorige eigenaar de sensoren had bewaard? Ik lees zoveel verschillende verhalen online dat ik het niet meer weet.

Merk: Suzuki
Type: Baleno
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 90pk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U kocht uw auto bij de dealer mét brandend TPMS (Tire-Pressure Monitoring System) lampje.

Controlesysteem verplicht

Vanaf 2014 is een controlesysteem voor bandenspanning aan boord van een nieuwe auto in Nederland verplicht. Nieuwe modellen die in 2014 voor het eerst op de markt komen, moeten zo’n voorziening aan boord hebben. Bij bijvoorbeeld een set winterwielen moet het systeem wel gehandhaafd blijven. Uw auto heeft óók volgens de prijslijst uit die tijd TPMS sensoren aan boord.

Actief systeem

Er bestaan twee systemen, een passief en een actief systeem. Bij een passief systeem wordt de bandenspanning bewaakt door een sensor in het ABS-systeem. Bij uw Suzuki is er sprake van een actief systeem en heeft elk wiel zijn eigen sensor in het ventiel die dus feitelijk in de velg zit. Die zendt met een radiosignaal de informatie naar een stuurapparaat. Minimale drukverschillen worden dan herkend.

TPMS ventielen monteren

U moet bij de verkoper aandringen om alsnog de TPMS ventielen gemonteerd te krijgen. De verkoper heeft feitelijk u een auto afgeleverd met een gebrek. Deze sensoren zijn standaard aanwezig bij uw auto, óók aldus de prijslijst uit die tijd. Het zit er op en het dient te werken. Excuses richting de vorige eigenaar mag u gerust daar van tafel vegen. En of de vorige eigenaar de sensoren bewaard heeft lijkt me een taak van de verkoper om daar achteraan te gaan. Ik denk dat de vorige eigenaar nu twee sets velgen heeft met zomer- en winterbanden én allemaal met TPMS sensoren. Daar mag u niet de dupe van zijn. U moet gerust kunnen kiezen voor all seasonbanden die op de velgen van uw auto gemonteerd kunnen waar de TPMS sensoren standaard aanwezig zijn.