Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangingstermijn distributieriem en kosten Nissan Qashqai

Vraag gesteld door M. Breider op 7 februari 2022

Ik heb een Nissan Qashqai GV966K
Diesel km stand 144.200 , nu moet ik straks de distributieriem volgens zeggen bij 150.000 km laten vervangen . Klopt dit , nu vraagt mijn dealer 750,— euro hiervoor en Kwikfit € 513,— , kunt u mij adviseren wanneer ik de riem moet laten vervangen en bij wie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Het betreft  hier de 81 kW diesel versie van de Nissan Qashqai uit 2015 en u vraagt wanneer de distributieriem vervangen moet worden.

Vervanging

Dat is iedere 6 jaar of om de 150.000 km, afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. Dus in feite had de vervanging vorig jaar al hebben moeten plaatsvinden. Maar wat kosten betreft is het de vraag of dat inclusief de aanbevolen waterpomp is. Wanneer ik kijk naar de prijsopgave van KwikFit dan komt dat aardig overeen met mijn schatting, maar wel inclusief waterpomp. Er is inderdaad een wezenlijk verschil met de dealer maar misschien dat de dealer wél de waterpomp erbij inbegrepen heeft.

Prijsverschil

Er zal in de regel altijd wel een prijsverschil zijn tussen een dealer en fastfitter. De laatstgenoemde gebruikt in de regel niet-originele onderdelen en hanteert lagere uurtarieven. Een dealer daarentegen heeft specifieke merk en type gerelateerde kennis en ervaring en zou ik dat bij dergelijk klussen wel als een voordeel willen beschouwen. Maar je moet natuurlijk ook altijd naar je portemonnee kijken en dan is een uitstapje naar KwikFit zeker te rechtvaardigen.

Overeenkomende werkzaamheden

Maar misschien moet u de beide prijscalculaties inhoudelijk naast elkaar leggen om te zien of er een verschil zit in deze begroting. En dan doel ik op wel óf geen waterpomp. Misschien dat de dealer ook de multi-aandrijfriem vervangt en KwikFit juist niet. Inhoudelijk moeten de werkzaamheden dan wel overeenkomen om die keuze te kunnen maken. Wanneer het verschil zo blijft mag u gerust verwachten dat KwikFit deze klus voor dat geld vakkundig moet kunnen klaren. Gaat het uiteindelijk om tientjes, dan heeft de dealer een streepje voor om de eerder genoemde reden. Dus ruime ervaring wat betreft merk en type auto en dergelijke klussen.