Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweede auto voor het trekken van de vouwwagen

Vraag gesteld door op 23 januari 2022

Wij hebben twee auto's. Een leaseauto en een eigen auto. In de lease zijn we net overgestapt op een volledige elektrische auto. Aangezien wij in de zomer altijd gaan kamperen in het buitenland met onze vouwwagen is nu het moment aangebroken om onze tweede auto (een toyota uit 1993) weg te doen en een nieuwe grotere tweede auto aan te schaffen. Deze auto is grotendeels voor kleine stukjes op het moment dat we twee auto's nodig hebben en voor vakanties (1-2x per jaar) waar wat verder wordt gereden. Mijn inschatting is dat de auto ca. 5.000 km per jaar zal maken. Graag willen we ondanks dat de auto niet veel zal rijden gezien onze wensen voor de vakantie wel graag een grotere stationwagon hebben. Dat is een deel van het jaar overbodig, maar tijdens de vakantie onmisbaar, aangezien onze elektrische auto (zeker met vouwwagen) een te kleine actieradius heeft.

Nu zijn we al heel wat jaar heel erg tevreden met onze Toyota en is de Toyota Avensis de eerste optie waar we naar keken. Met ons budget van ca. EUR 15.000 komen we dan op een 1.8 of 2.0 liter benzinemodel van omstreeks 2012. Nu werd me nog aangeraden om eens te kijken naar een Skoda Octavia, aangezien je hier voor dezelfde prijs een veel nieuwer model beschikbaar hebt die ook nog zuiniger is. Het mindere vermogen zal zeker in het rijgedrag merkbaar zijn, maar volgens mij kan zelfs de 1.0 prima een vouwwagen trekken.

Nu is mijn vraag waar ik verstandig aan doe? Wat zijn redenen om voor de ene optie of voor de andere optie te kiezen? Aangezien ik er niet veel mee rijdt is wellicht zuinigheid niet het beste argument, aan de andere kant is zuinigheid wel weer een stuk beter voor het milieu.

Met welke auto kunnen we de komende jaren vooruit? We hebben niet de wens om snel weer in te ruilen. Wellicht zijn er nog alternatieven denkbaar?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft naast uw lease EV nog een trekauto nodig voor de buitenlandse kilometers met vouwwagen.

Toyota Avensis

Uw huidige Toyota uit 1993 heeft kennelijk naar tevredenheid méér dan de gemiddelde autodienstjaren er wel opzitten. In die zin ligt het in de lijn der verwachting dat u met een gerust hart wederom een nieuw avontuur denkt aan te gaan met een Toyota. En ik kan eerlijk gezegd geen enkele reden bedenken waarom niet. En zeker de Avensis, die op hooguit een paar kleinigheden na, uitermate betrouwbaar is. 

Skoda Octavia

Niks ten nadele van de aangeraden Octavia die vooral ruim en erg comfortabel is maar wel wat meer bekende euvels kent. Ook gerelateerd aan de 1.0 TSI versie waar de Wegenwacht wel wat kritische woorden over bericht in deze occasiontest

Trekken vouwwagen

Het trekken van de vouwwagen is voor de 1.0 liter driecilinder met turbo Octavia natuurlijk geen probleem. En voor de turboloze 1.8 l of 2.0 l Avensis uiteraard ook niet, die op papier wel een hoger verbruik laten zien, maar bij met name vakantiekilometers met vouwwagen zullen die verschillen niet spectaculair zijn.

Conclusie

De keuze voor de één of de ander is altijd een persoonlijke overweging maar voor een lang, betrouwbaar en duurzaam avontuur heeft de Toyota de beste papieren. Dat heeft uw huidige Toyota uit 1993 denk ik ook ruimschoots bewezen.