Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweede auto houden voor lange afstanden naast de EV?

Vraag gesteld door op 28 januari 2022

Wij zijn in het bezit van 2 auto's. Eén kleine auto (private lease) die elektrisch wordt aangedreven en wordt dagelijks gebruikt voor korte afstanden. (We zijn grote fan van elektrisch rijden!) De andere auto is een grotere benzine auto (Ford Focus 2016, drie jaar in bezit) staat grotendeels stil en wordt alleen gebruikt voor 2x per jaar een vakantie in Zuid Europa/wintersport en soms een rit van +/- 350km voor een weekendje weg of familiebezoek. Gezien de wegenbel./verz. onderhoud en afschrijving vinden we het zonde om deze auto zoveel stil te laten staan. Maar we kunnen toch nèt niet met 1 auto toe.
Wat zou een oplossing kunnen zijn? Bijv. 2x een elektrische auto en voor de vakanties een grotere auto huren? Of de grote auto 'afrijden' en dan een nieuwe elektrische auto kopen? Of maar niet teveel denken aan de kosten voor de grote auto? We weten het niet...

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt zich af wat u het beste kunt doen nu u een tweede auto met benzinemotor heeft die u graag houdt voor de langere afstanden.

Auto huren

De manier waarop u de elektrische auto gebruikt, en toch nog een benzine variant achter de hand houdt, horen we heel vaak. Of het huren van een auto tijdens de vakantie een goede optie is valt te betwijfelen. Juist in deze periode zijn huurauto’s schaars, wat direct in de prijs merkbaar zal zijn.

Snelladen

Natuurlijk kunt u met een elektrische auto ook prima langere afstanden afleggen maar dan moet deze auto wel kunnen snelladen. Het vraagt dan vooral wat voorbereiding; mijn collega heeft er een filmpje over gemaakt: met de elektrische auto naar Italië

Routeplanner

Een heel handige routeplanner die ook rekening houdt met wat voor auto u rijdt en wat de lokale snelheden zijn hebben we zelf op onze site:
EV routeplanner.

Autoslaaptrein

Een andere mogelijkheid is ook om gebruik te maken van de autoslaaptrein. Zo heeft u wel de beschikking over uw auto op locatie maar hoeft u zelf niet al deze kilometers af te leggen. Meer details hierover vindt u op: autoslaaptrein.

Gebruik maken van autodelen

U zou natuurlijk ook kunnen overwegen om uw tweede auto te vervangen voor ook een elektrische en de keren dat u lange afstanden af wilt leggen gebruik maakt van autodelen.

Delen

Wanneer u het niet prettig vindt om de auto te delen met vreemden kunt u misschien ook samen met buren of vrienden een benzineauto aanschaffen of u maakt gebruik van een deelplatform wat hierin voorziet zoals amigo