Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oldtimer op LPG of diesel?

Vraag gesteld door P. Bouman op 28 januari 2022

Ik wil een mercedes kopen 1975 en mijn vraag is
Wat is verstandig om te doen
diesel of LPG
denk dat ik 5000 km per jaar ga rijden
al vast bedankt voor u vrijblijvende antwoordt

Merk: mercedes
Bouwjaar: 1975

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U wilt een klassieke Mercedes kopen en vraagt zich af op u het beste een diesel of eentje op LPG kunt aanschaffen.

Oldtimer

Wat een ontzettend leuk idee om het beperkt aantal kilometers wat u jaarlijks gaat maken met een oldtimer te gaan doen. Ik wil u wel alvast waarschuwen, ondanks dat u geen belasting over zo’n oude auto hoeft te betalen zult u niet goedkoper uit zijn dan met een moderne auto. Zo zult u vast en zeker een specialist nodig hebben die het onderhoud gaat uitvoeren en bent u waarschijnlijk ook regelmatig geld kwijt aan reparatie van de carrosserie.

LPG vs diesel

Eigenaren van oldtimers zijn vaak liefhebbers die alles zo veel mogelijk in originele staat houden of brengen. In dat opzicht past een LPG installatie niet echt want hiervoor zijn aanpassingen noodzakelijk die niet meer eenvoudig terug te draaien zijn. Ook is de slijtage van bepaalde motoronderdelen fractioneel groter bij gebruik van LPG. Wilt u de auto in originele staat behouden dan is LPG geen goede keus. U heeft echter wel het comfort van een benzinemotor; veel stiller en reageert veel soepeler op het gaspedaal.

Want de dieselmotoren uit deze jaren zijn lang niet zo verfijnd als de moderne, computer gestuurde, diesels. Ze maken lawaai en reageren heel traag maar dat is ook wel weer een beetje het karakter wat bij een auto uit deze tijd hoort. Ik denk dat u dit rijgedrag al snel als vermoeiend gaat ervaren.

Conclusie

Ik zou u adviseren om met beide varianten een flinke proefrit te rijden en u goed te laten informeren bij verschillende oldtimerspecialisten. Ze kunnen u vertellen welke aanpassingen noodzakelijk zijn om een benzinevariant te laten aanpassen aan LPG en wat de te verwachten kosten zijn voor jaarlijks onderhoud.