Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Meerwaarde bij deelrevise motor

Vraag gesteld door D. Hartkamp op 19 januari 2022

Wij hebben op de motor van onze VW T4 California Camper uit 1992 een deelrevisie laten uitvoeren. Dit is gebeurd bij een km-stand van om en nabij 412.000
Nu is onze vraag wat deze klus voor de waarde in het algemeen betekent. Is er een algemene factor waarmee gerekend mag worden zodat de werkelijke km-stand fictief minder wordt? Of wordt er op een andere manier gerekend met de km-stand in relatie tot deze uitgevoerde werkzaamheden.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft een VW California Camper waar recent de motor deels van is gereviseerd bij een tellerstand van 412.000 km. U vraagt of er dan sprake zou kunnen zijn van een fictieve kilometerstand aanpassing en de eventuele restwaarde.

Geen automatisch effect

Wanneer er sprake is van een in dit geval deelrevisie aan de motor dan heeft dat feitelijk géén automatisch effect op de afgelezen tellerstand en de daaraan gerelateerde waarde van het voertuig. Bij de waarde van een voertuig is het uitgangspunt immers ook dat er sprake is van een motor die zonder gebreken is. Je zou wel kunnen zeggen dat het een pre is wanneer de auto in de breedste zin van het woord goed onderhouden is. Maar met een deelrevisie kan je niet zeggen dat de fictieve tellerstand dan ineens anderhalve ton minder is met een daaraan gerelateerde meerwaarde.

Waarde

Een goed onderhouden auto heeft uiteraard wel een betere restwaarde dan een auto met achterstallig onderhoud en zeker wanneer de motor slecht of defect is. En vooral bij een auto van deze leeftijd en kilometrage (er zijn natuurlijk meer slijtage delen dan de motor) wordt de waarde met name bepaalt door de staat en de conditie die na 30 jaar en meer dan 4 ton héél wisselend kan zijn. En dan is zo'n auto meer waard met een goed lopende motor dan een exemplaar die met een gebrekkige compressie nog amper wil aanslaan die dan juist om die reden wordt afgewaardeerd.