Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik tijdelijk met andere koelvloeistof bijvullen?

Vraag gesteld door op 3 februari 2022

Weet niet hoe koelvloeistof verdwijnt.kan ik tijdelijk ( paar weken tot voorjaar ) goedkope koelvloeistof bijvullen ( blauw).nu zit er duurdere rood/rose in.
En waar verlies bekend bij deze auto.

Merk: Opel
Type: Meriva semi/automaat
Bouwjaar: 2007
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 73

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt welke koelvloeistof u tijdelijk kunt gebruiken.

Koelvloeistof

Zolang er geen reparatie heeft plaatsgevonden is het zonde om inderdaad dure koelvloeistof te gebruiken. U zou vloeistof met dezelfde specificaties kunnen kopen bij een bouwmarkt of een prijsvechter. Vaak hebben ze ook koelvloeistof in de aanbieding die door Opel gebruikt wordt in uw type motor.

Verkeerde vloeistof

Het is echter niet aan te raden om tijdelijk vloeistof met andere specificaties te vullen. De verkeerde vloeistof kan zorgen voor aantasting van materialen van het koelsysteem en dat moet u natuurlijk altijd voorkomen. Wel zou u tijdelijk bij kunnen vullen met gedemineraliseerd water, voorwaarde is wel dat er geen sprake is van vorst aangezien de beveiliging tegen bevriezing daalt.

Oorzaak lekkage

De oorzaak van de lekkage is op afstand helaas niet te voorspellen. Het kan zijn dat de waterpomp zachtjes lekt maar slijtage van de radiateur of bijvoorbeeld de thermostaat is ook niet uit te sluiten. Het koelsysteem bestaat uit veel delen die allemaal sporadisch lekkage kunnen veroorzaken. Alleen een garage kan dus een diagnose stellen, waarschijnlijk moet hiervoor het koelsysteem onder druk worden gezet.