Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lupo houdt in op toeren

Vraag gesteld door op 3 februari 2022

Als ik met de lupo bij een hoger toerental kom (2700Rpm+) houd mijn motor in. Ook doet die dit als ik het gas vol in druk, dan ook bij lager toerental. Enig idee wat dit kan zijn?

Merk: Volkswagen
Type: Lupo 1.4MPI
Bouwjaar: 2003
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 60pk

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U heeft een probleem met uw Lupo, deze gaat inhouden wanneer het motortoerental oploopt.

Een diagnose is op afstand is altijd lastig omdat meten aan de installatie de enige echte manier is om een waterdichte diagnose te stellen. Als ik uw klacht zo lees lijkt het probleem veroorzaakt te worden door een fout in de mengselregeling.

Onderhoud

Als basis dient onderhoud goed te zijn. Hiermee bedoel ik niet alleen de conditie van bougies, luchtfilter en brandstoffilter maar ook de juiste werking van het gasklephuis en de EGR. Zijn deze ook schoon of zorgt koolaanslag voor een minder soepele werking? Is de brandstofdruk juist en zijn de injectoren in staat om de juiste hoeveelheid brandstof te leveren? Een belangrijke voorwaarde is natuurlijk ook dat de motor zijn uitlaatgassen kwijt kan. Misschien is de uitlaat verstopt waardoor de motor stikt in zijn eigen gassen.

Conclusie

Ik wil benadrukken dat een garagebezoek noodzakelijk is voor een diagnose. Alleen na het meten en vergelijken kan de oorzaak vastgesteld worden. Een dealer, maar ook een goede garage, kan u vast wel helpen bij het verhelpen van deze klachten.