Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koplampverstelling Opel Karl defect

Vraag gesteld door op 26 januari 2022

Bij de recente APK keuring bleek dat de electrische koplampverstelling van de linker koplampunit niet funktioneerde. (gezien het gebruik van de auto heb ik de koplampverstelling nooit gebruikt)
Een noodzakelijke nieuwe koplampunit kost € 612,00. Opel geeft hierop een coulance-korting van 40%.
Mijn vraag: Nu de garantietermijn van 2 jaar welswaar is verlopen mag ik toch wel aannemen dat de gebruiksduur van de koplampverstelling toch zeker wel 10 jaar is m.a.w. mag ik een hogere korting op de reparatieprijs verwachten ???

Merk: opel
Type: karl
Bouwjaar: 2019
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Bij een recente APK is een defecte koplamphoogte verstel inrichting geconstateerd. Uw Opel Karl is van 2019 en biedt de dealer 40% coulance.

Echter ondanks de verstreken 2 jaar fabrieksgarantie is de levensduur inderdaad non conform. Wanneer er géén sprake is van een externe oorzaak zou u ook nog voor een volledige vergoeding in aanmerking kunnen komen. Desnoods via de Geschillencommisie. Maar ik deel uw aanname dat een levensduur van tenminste 10 jaar redelijk en billijk is. Wanneer uw auto inmiddels 3 jaar is zou je de verdeelsleutel kunnen toepassen dat 30% voor uw rekening is en de resterende 70% voor de dealer/importeur. Misschien zou dit voorstel nog een schappelijk compromis kunnen zijn.

Mocht u toch willen inzetten op kosteloos herstel, zie dan ons Stappenplan Klachten Na Aankoop. Overigens komt uw auto formeel pas bij een leeftijd van 4 jaar in aanmerking voor de eerste APK. Dus nu al de eerste APK is rijkelijk vroeg.