Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometervergoeding koerierswerk

Vraag gesteld door op 16 januari 2022

Ik kan koerierswerk gaan doen voor € 0,36 per km met mijn Golf Sportsvan. Wil ik er fatsoenlijk wat aan overhouden lijkt mij dit erg krap. Graag uw visie waarvoor dank.
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een aanbod gekregen om met uw eigen auto koerierswerk te doen tegen een vergoeding van 36 cent per kilometer.

Autokostenprogramma

Om er achter te komen of dat aanbod van 36 cent lucratief voor u is, moet er een rekensommetje gemaakt worden. U vermeldt verder geen gegevens over de auto, maar als u de gevraagde informatie invult in ons autokostenprogramma, dan rekent het programma uit wat uw auto in totaal kost.


Variale en vaste kosten

De variabele kosten zijn in dit geval het belangrijkst omdat dat de kosten zijn die rechtstreeks in verband staan met het rijden van kilometers. Dus onder andere de brandstof maar ook het variabele gedeelte van de afschrijving, de waardevermindering die voortkomt uit een hogere kilometerstand. Verder slijten de banden en heeft de auto mogelijk meer onderhoud nodig (denk aan de remmen). In het kostenprogramma werken wij met enkele aannames en gemiddelden en het resultaat zijn de kosten over de gehele gebruiksduur van de auto. De brandstofkosten kunnen dus wat aanpassing nodig hebben omdat deze in werkelijkheid nu hoger is.

De vaste kosten zijn kosten die te maken hebben met het bezit van de auto. Voor het koerierswerk zijn deze kosten niet zo relevant omdat u deze kosten ook zonder koerierswerk heeft.

De vergoeding per kilometer minus de werkelijke variabele kosten is wat er voor u overblijft. Dat kan voor de één lucratief zijn, voor de ander niet, afhankelijk van de werkelijke autokosten maar ook wat een chauffeur zelf wil verdienen. Over de hoogte van de kilometervergoeding van 36 cent heb ik verder geen mening. Een bedrijf mag het aanbod doen en een kandidaat is vrij om op het aanbod in te gaan of af te slaan. Ik hoop dat ons autokostenprogramma u helpt om een goede beslissing te kunnen nemen.