Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebroken veer na de APK

Vraag gesteld door op 2 februari 2022

In november 2021 heb ik een apk keuring gedaan. Hier is toen niks uit gekomen. Sinds 2 weken hoorde ik opeens een gek geluid en nu blijkt bij de garage dat de veer bij het rechtervoorwiel kapot is en er slijtage is ontstaan aan de voorband. Ze gaan nu een nieuwe veer er in zetten en een nieuwe voorband. Ze zeiden dat dit ongeveer 350,- gaat kosten. Is dit een normale prijs hiervoor? En wat ik me ook afvroeg is of dit niet al eerder bij de apk geconstateerd had kunnen worden dat die veer blijkbaar niet meer zo stevig was?

Merk: Ford
Type: Ford ka
Bouwjaar: 2008

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U constateerde recent een merkwaardige bijgeluid bij uw Ford Ka. Nu blijkt dat een gebroken schroefveer te zijn met als gevolg een beschadigde band. De APK heeft in november plaatsgevonden.

Gebroken schroefveer

Het breken van de schroefveer is in de regel een spontane actie die zich niet vooraf laat aankondigen. Ook niet bij een visuele controle bij de APK. Er ontstaat vaak een onzichtbaar scheurtje in de spoed van de schroefveer en kan een spontane breuk opeens plaatsvinden. Meestal bij uit- en inparkeren wanneer de schroefveer wat nadrukkelijker gaat torderen. Dan kan de veer inderdaad breken, maar is het bij de APK niet mogelijk dat te voorspellen. Formeel is het wel zo dat bij APK de onderdelen van het veersysteem geen breuken of scheuren mogen vertonen, niet ernstig door corrosie zijn aangetast en moeten deugdelijk zijn bevestigd. Maar dan blijkt de APK toch ook een momentopname en kan een op het oog deugdelijk veer een paar maanden later tóch ineens breken.

Kosten

De kosten voor een nieuwe veer en band schat ik in op een bedrag van rond de 300 euro. Misschien dat de schatting van de garage wat aan de ruime kant blijkt maar hun indicatie is niet buitensporig. Overigens is het advies wel beide veren te vervangen omdat er anders een ongelijke werking kan ontstaan op de vooras. En met het risico dan de andere inmiddels al 14 jaar oude veer het óók zou kunnen gaan begeven. Dus daarom beter alle twee.