Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beoordelen semi-automatische versnellingsbak Citroën C4

Vraag gesteld door op 21 januari 2022

Onlangs heb ik een andere auto gekocht. Een citroen c4 picasso met kenteken xx-xx-xx.  Dit is een semi automaat. Het is voor het eerst dat ik in een semi automaat rij, maar ik heb het gevoel dat de bak wat raar schakelt. Hij komt bij een onafhankelijke maar goede garage weg. Er zit 3 maand garantie op.  Nu wil ik graag weten of de bak is zoals hij hoort te zijn of dat er wel iets aan scheelt en dat de garage het dan moet maken. Bestaat er iets van een onafhankelijke keuring in dit geval? Er zou een expert die ervaring heeft met deze c 4 eens mee moeten rijden.

Merk: Citroen
Type: C4 picasso
Bouwjaar: 2007
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft recent een Citroën C4 aangeschaft met een gerobotiseerde automatisch versnellingsbak. U twijfelt over de werking.

De ANWB voert helaas geen (aankoop)keuringen meer uit of deelonderzoeken om in uw geval de werking van deze versnellingsbak te checken. Ook de Wegenwacht heeft die mogelijkheid en ervaring niet. Maar ik kan u wel melden dat dit type automaat niet heel verfijnd werkt. Het schakelen gaat vaak beduidend trager dan wenselijk en niet heel erg subtiel. Wanneer u wel automaat ervaring heeft maar niet van dit type, dan kijk ik er niet van op dat u het schakelgedrag als nogal merkwaardig ervaart.

Citroën dealer

Er is wel een aanbieder van occasionkeuringen die uiteraard ook de werking van de automaat gaat beoordelen. Echter wat mij betreft kunt u het beste overwegen een Citroën dealer in te schakelen en vragen voor een proefrit. De dealer heeft als geen ander ervaring met de werking van deze automaat en herkent al snel of uw klachten product conform. Die kans acht ik overigens redelijk groot. En is er tóch iets loos, dan weet men wellicht ook meteen een richting aan te geven waar het aan zou kunnen liggen. En met die boodschap kunt u dan terug naar de verkoper.