Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenspanning en temperatuur

Vraag gesteld door J. van Eck op 31 januari 2022

Ik heb de adviezen t.a.v. de bandenspanning van winterbanden van de ANWB experts gevonden. Dit advies is: "Voor winterbanden geldt dezelfde bandenspanning als voor zomerbanden. Het advies de bandenspanning voor winterbanden met 0.2 bar te verhogen is alleen van toepassing als de buitentemperatuur boven de 7 graden is." Bij het raadplegen van nog wat andere sites (o.a. Michelin:https://www.michelin.nl/auto/tips-en-adviezen/advies-auto/winterbanden/advies-over-gebruik-in-winter/welke-bandenspanning-winterbanden) kreeg ik nog de aanvullende vraag over de temperatuur (omgevingstemperatuur) waarvoor genoemd advies geldt? Uiteraard meet je de bandenspanning bij koude band (dus niet of minimaal mee gereden), maar de omgevingstemperatuur maakt ook nog uit, in de zin als gemeten wordt in een warme garage (zeg kamertemperatuur 20 graden) of met een buitentemperatuur van onder de 7 graden Celcius. Is genoemd advies voor meten met een buitentemperatuur onder de 7 graden? Want dan is het advies in lijn met het door Michelin gegeven advies.

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert


U heeft een advies gevonden t.a.v. de bandenspanning van winterbanden en de buitentemperatuur. U vraagt of dit advies in lijn ligt met een ander advies.

Bandenspanning en temperatuur

De geadviseerde bandenspanning wordt opgegeven bij een (buiten) temperatuur van 20 graden. De spanning of druk in een band is afhankelijk van de temperatuur. Met elke 10 graden temperatuur wijziging verandert de spanning in de band met 0,1 bar. Het is aan te raden te corrigeren voor afwijkingen van de buitentemperatuur (bij koude banden).

Toelichting

Stel de geadviseerde bandenspanning van uw auto is 2,0 bar. Dit advies is van toepassing bij 20 graden. Bij een hogere temperatuur neemt de spanning in de band toe. Als u de banden bij 20 graden op 2,0 bar zet, staan ze als het 30 graden is op 2,1 bar. Als u dus de bandenspanning controleert of aanpast bij 30 graden dan dient u uit te gaan van 1,9 bar.

Aldus bij een buitentemperatuur van 10 graden is de spanning in een band die bij 20 graden op 2,0 bar stond nog 1,9 bar. Als u dus uit wilt gaan van een adviesspanning van 2,0 bar en u vult of controleert bij 10 graden, dan zet u de banden op 2,1 bar. Bij 0 graden zet u de banden op 2,2 bar, 0,2 bar hoger dan de geadviseerde bandenspanning (bij 20 graden). Dus het advies de bandenspanning van winterbanden met 0,2 bar te verhogen gaat uit van de verwachting dat de banden bij lage buitentemperatuur op spanning wordt gebracht.

Hoge buitentemperatuur

Bij hoge buitentemperaturen kan het rubber van winterbanden wel erg soepel en elastisch worden. Het advies is onder die omstandigheden de bandenspanning ook wat te verhogen om te sterke warmte ontwikkeling in de winterband tegen te gaan.