Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden trillen na een week parkeren bij -2 graden Celsius

Vraag gesteld door G. van Rijsoort op 24 januari 2022

Ik heb op mijn nieuwe auto, (Hyundai Kona Hybrid ), Continental all-seasons banden laten monteren 225/45R18 Y XL, na 1 wk stilstand en -2gr C gaat de hele auto trillen. Na ca 10 km gaat dit over. Volgens mijn dealer komt dit door de kou en is dit een nadeel van all-seasons banden. Kunt u mij vertellen of dit klopt.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U merkt dat de Continental all seasonbanden van uw auto een trilling geven nadat de auto een week geparkeerd heeft gestaan bij lage buitentemperatuur. De trilling verdwijnt na ongeveer 10 kilometer rijden. De banden zijn dan op temperatuur gekomen en weer helemaal rond.

Dat is een normaal verschijnsel bij banden. Als de trilling vanzelf weer verdwijnt is er ook niets aan de hand, maar tijdens de opwarming van de banden is het wel vervelend. Het is een effect dat ontstaat door temperatuur, bandenspanning, de band zelf, het gewicht van de auto en het feit dat de band door de stilstand bij deze temperaturen iets vervormt. Gelukkig verdwijnt het na tien kilometer. Dat geeft aan dat er geen verdere actie nodig is. Ik beschouw het als een producteigenschap die slechts tijdelijk tot ongemak leidt. Als de trilling nooit verdwijnt dan is het een ander verhaal.