Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom mag een Ford Puma met 200 pk maar 750 kg trekken?

Vraag gesteld door op 18 januari 2022

Hoe kan het dat deze Puma maar 750 Kg mag trekken (geremd) met 200Pk en 320Nm, terwijl mijn vrouw met de Fiesta, 100PK zelfs 900kg mag trekken.
Onvoorstelbaar.

Merk: Ford
Type: Puma
Bouwjaar: 2021
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 200

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt waarom een Ford Puma 1.5 met 200 pk maar 750 kg mag trekken. Dat is inderdaad veel lager dan we in deze klasse gewend zijn. Opvallend is ook dat de Puma 1.0 Ecoboost met 125 pk 'gewoon' 1100 kg mag trekken.

De autofabrikant is verantwoordelijk voor de opgegeven aanhangwagenmassa. Een verklaring voor het verschil zou feitelijk de dealer/importeur moeten kunnen geven. Er kunnen tal van redenen zijn waarom deze auto zo weinig mag trekken, en dat het lichter gemotoriseerde broertje van de Puma 1.5 juist méér mag trekken.

Dat kan iets constructiefs zijn zoals het onderstel inclusief de remmen, maar ook de aandrijflijn zoals versnellingsbak, bakverhoudingen en koppeling. Soms moet een fabrikant het trekgewicht verlagen omdat er andere eigenschappen prioriteit krijgen. Soms is dat wat winst op de CO2-uitstoot en daarmee de Nederlandse aanschafprijs. Er moet een reden zijn dat Ford de totale massa van deze Puma beperkt tot 2565 kg en het maximum trekgewicht dus beperkt tot 750 kg.

Het verlossende antwoord ligt bij Ford maar we komen vaker soortgelijke verschillen tegen waarbij je moet gissen wat een technische verklaring zou kunnen zijn.