Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

slijtage aan automatische versnelling

Vraag gesteld door op 27 december 2021

Het betreft een automaat. Bij het optrekken na een bocht maakt de auto soms een wat brommerig geluid. De garage stelde vast dat dit slijtage van de trekband in de automatische versnelling betreft en dat reparatie €4.000 tot €4.500 gaat kosten. Hier schrok ik van. Volgens de Consumentenbond kan ik een beroep doen op de wettelijke conformiteitseisen. Wat denkt u hiervan? De auto heeft 71.000 km gelopen en normaal gesproken zou een automaat minimaal 200.000 km. mee moeten gaan. Weet u hoe soortgelijke cases zijn opgelost?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

U bent in het bezit van een Nissan Qashqai 1.2 DIG-T xtronic Acenta, bouwjaar 2015, met 71.000 km op de teller. Bij het optrekken na een bocht maakt de auto soms een wat brommerig geluid. Volgens de garage komt dit door slijtage van de trekband in de automatische versnelling. Reparatiekosten zijn €4.000 - €4.500. Uw vraag is of u een beroep kunt doen op non-conformiteit. 

Non-conformiteit
Er is sprake van non-conformiteit als een product niet aan de redelijke verwachtingen kan voldoen. Het gaat eerder stuk dan wat je mag verwachten van het product. 
Slijtage van de trekband in de automatische versnelling is een bekend verschijnsel en komt vaker voor. Deze slijtage valt niet te verwijten aan de berijder van de auto. Slijtage bij een tellerstand van 71.000 km is buitensporig snel. Normaal gesproken zou  dit inderdaad ongeveer 200.000 km mee moeten gaan. Daarom raad ik aan om hier werk van te maken. 
Voor een beroep op non-conformiteit moet u terug naar de verkoper, degene die u de auto heeft verkocht. U kunt aansturen op kosteloos herstel, of een bijdrage van uw kant tot maximaal 1/3 van de reparatiekosten. Vaak wordt het overige verdeeld onder verkoper en fabrikant.

Meer informatie over klachten na aankoop en het stappenplan  vindt u op onze website.