Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Roetfilter verplicht vanaf 2023?

Vraag gesteld door P. Hahn op 9 januari 2022

Een vraag over de roetfilter. Ik heb een camper Fiat Ducato. Is een roetfilter verplicht vanaf 2023? Ik heb nu een nieuwe katalysator. En is het mogelijk om een roetfilter en katalysator te monteren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is op uw van bouwjaar 2000 een roetfilter te laten monteren en of dat verplicht gaat worden.

Uw camper van 2000 betreft Euroklasse 3 en met een goedgekeurd KBA gecertificeerd roetfilter zou je in Duitsland daarmee de groene sticker kunnen verkrijgen. Alleen de emissieklasse blijft echter Euro 3. Het verschil tussen Euroklasse 3 en 4 is immers méér dan alleen een roetfilter. Maar een verplichting om op bestaande auto's een roetfilter te plaatsen zal er niet komen. Dat met name stadscentra de oudere generatie diesels steeds vaker zal weren is inderdaad een feit, maar een verplicht roetfilter voor uw generatie camper echter niet.

Maar mocht u er tóch een overwegen, met name om nog altijd bepaalde Duitse steden te mogen bezoeken, zou u kunnen overwegen te investeren in een KBA gecertificeerd roetfilter via deze leverancier. Maar recreëren met een camper zónder roetfilter zal buiten het stedelijk gebied dus geen probleem zijn in de toekomst.