Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mistlampen toegestaan zonder dimlicht?

Vraag gesteld door op 14 januari 2022

Ik lees dat als je mistlampen voor gebruikt je geen dimlichten aan hoeft te zetten. En andersom ook. Maar wat ik dan niet begrijp, mag je dan als het avond is en het is slecht weer door regen mist en sneeuw alleen met mistlampen voor rijden? Want er wordt gezegd dat als je mistlampen voor aan zet je geen dimlichten hoeft aan te zetten.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt duidelijkheid over de regelgeving van autoverlichting.

Dimlicht

Allereerst: in het donker en bij slecht zicht overdag is dimlicht verplicht. Dimlicht is de 'gewone' verlichting. De koplampen, de parkeerlichten, de achterlichten en de kentekenplaatverlichting aan de achterkant branden. Bij slecht zicht overdag moet het dimlicht bij elke auto handmatig worden ingeschakeld, ook bij de auto's met automatisch inschakelend dimlicht.

Mistlampen

Mistlampen zijn een aanvulling op het dimlicht. Gebruik van mistlampen aan de voorkant is toegestaan bij ernstig belemmerd zicht. Als deze lampen worden gebruikt, is het toegestaan om het dimlicht aan de voorkant uit te schakelen. Dat zou in extreme situaties van zeer dichte mist (in het donker) van pas komen als de bundel van het dimlicht door weerkaatsing in de mist de bestuurder het zicht ontneemt. Let erop dat u in dat geval wel de stadslichten ingeschakeld houdt, zodat de achterlichten blijven branden.

Als de mist niet zó dicht is dat de bestuurder wordt verblind door dimlicht, zou ik adviseren om het dimlicht bij gebruik van mistlampen niet uit te schakelen. Ook met het oog op foutbediening. Er gaan nog teveel auto's met onverlichte achterkant door het verkeer in het donker of bij slecht zicht overdag. De oplossing is ongeacht de aanwezigheid van dagrijlicht of automatische inschakelend dimlicht in elke auto hetzelfde, en dat is het handmatig inschakelen van dimlicht.

Mistachterlicht

Het mistachterlicht mag worden gebruikt als het zicht minder is dan 50 meter. Dus alleen bij zeer dichte mist. Gebruik van het mistachterlicht is niet verplicht maar wel verboden als het zicht meer is dan 50 meter. 

Meer over autoverlichting kunt u lezen op anwb.nl