Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met de auto naar Griekenland voor 5 maanden en de auto schorsen

Vraag gesteld door H. Post op 28 december 2021

Ik ga binnenkort voor een maand of 5 naar Griekenland. Ik neem mijn auto mee. Ik heb het plan mijn auto bij de RDW te schorsen op het moment dat ik in Griekenland ben.
Mijn verzekering loopt gewoon door.
Zijn hier juridische problemen te verwachten of is dit gewoon mogelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Gedurende uw verblijf van 5 maanden in Griekenland mét auto overweegt u het kenteken te laten schorsen maar de verzekering door te laten lopen. U vraagt of dat mogelijk is

Formeel is dat niet toegestaan. Het schorsen van het kenteken houdt in dat u er niet meer mee mag rijden. Ook niet buiten Nederland, ondanks een doorlopende autoverzekering. Wellicht ter verduidelijking het volgende.

Motorrijtuigenbelasting is een indirecte belasting die onder meer in Nederland wordt geheven op het bezit van een motorvoertuig jonger dan 40 jaar. Het is dus een houderschapsbelasting. In de volksmond wordt dit nog steeds wegenbelasting genoemd. De motorrijtuigenbelasting wordt echter al geruime tijd niet meer gebruikt voor alléén wegenonderhoud maar wordt veel breder ingezet.

Dus feitelijk betaalt u deze belasting wanneer u een motorrijtuig op uw naam heeft staan. Ook wanneer u niet rijdt of buiten onze landgrenzen. Dus ontkomt u er niet aan om aan deze fiscale verplichting te voldoen.

Ik wil nog aanvullend aangeven bij uw verzekeraar te informeren hoe lang u aan één stuk in het buitenland mag zijn met uw auto. Vaak zit daar ook een restrictie aan vast óf de verzekeraar wil dat graag van te voren weten. Maar géén gebruik maken van de Nederlandse infrastructuur houdt niet in dat u dan niet meer MRB plichtig bent. Schorsen is dan niet de legale oplossing, hoewel controle aldaar uiteraard lastig uitvoerbaar is.