Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koop terugdraaien vanwege terugroepactie

Vraag gesteld door op 13 januari 2022

Vandaag deze auto gekocht. Bij lezing van Tenaamstellingsverslag lees ik bij " opmerking" :  er is een terugroepactie voor het voertuig. Raadt u mij aan de auto te retourneren en mijn geld terug te eisen? Bij showroom  aankoop bestaat er slechts omruilgarantie. Binnen 14 dagen.

Merk: Kia niro
Type: Hybrid
Bouwjaar: 2016

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft recent een Kia Niro Hybrid gekocht en leest u bij de voertuiggegevens van de RDW dat de auto voor een terugroepactie in aanmerking komt.

Echter juridisch gezien is dat geen gegronde reden de auto te retourneren en uw geld terug te vragen. Dergelijke recalls komen met grote regelmaat voor maar kunt u dit niet interpreteren als zijnde een ondeugdelijk product. De verkoper had dit alleen vóór aflevering moeten regelen. Dus in die zin heeft u wel een reden de verkoper hierop te wijzen en hem enige nalatigheid te verwijten. Maar voordat u een koop daadwerkelijk kunt ontbinden moet er eerst nadrukkelijk sprake zijn van een verkoper die herhaaldelijk in gebreken is gebleven. Dat is dus een veel langer traject en moet u de verkoper eerst de kans geven deze slordigheid te herstellen.

Overigens zijn er van de Kia Niro een drietal recalls bekend waarvan één te maken heeft met de trekhaak en de andere twee meer elektronica gerelateerd zijn. Het is goed dat dit allemaal centraal door de RDW geregistreerd wordt. Maar uw auto is daarom écht geen miskoop en moet de verkoper dit gewoon snel regelen.