Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is er één milieusticker die overal geldig is?

Vraag gesteld door op 6 januari 2022

Is er één milieusticker die overal geldig is of moet ik voor ieder land een aparte sticker hebben? Uw website is hier niet duidelijk over.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of je voor elk land weer een andere milieusticker moet hebben of bestaat er één sticker die overal geldig is? 

Ieder land zijn eigen regels
In sommige landen zijn milieuzones ingesteld. Hiervoor geldt dat je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en dat je bijvoorbeeld een vignet of milieusticker nodig hebt. Hier hebben we een handig lijstje Milieustickers en milieuzones in Europa | ANWB gemaakt van de landen waarop dit van toepassing is.

Ik wil benadrukken dat er geen universele en overal geldige sticker bestaat. Je moet dus per individueel land kijken welke milieuregels gelden, of er een sticker aldaar noodzakelijk is én hoe deze te bemachtigen. Dus met een Duitse milieusticker bent u niet zomaar welkom binnen milieuzones in Frankrijk. Dan heeft u tóch de Franse sticker nodig.

Harmonisering
De ANWB pleit internationaal voor afdoende informatie voor het publiek en harmonisering van milieuzones. Daarbij zal één uniform verkeersbord, wederzijdse erkenning van vergunning/vignetten en het wegnemen van administratieve drempels voorop staan. Meer kunt u lezen op onze website: Standpunt milieuzones