Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe de auto te beschermen tegen steenmarterschade

Vraag gesteld door J. Brand op 28 december 2021

Mijn buurman staat met zijn auto naast de mijne geparkeerd op de vaste parkeerplaats achter ons appartementengebouw. Heeft bezoek gehad van een steenmarter, die heeft diverse kabels doorgebeten. Zijn auto is weggesleept en staat bij de dealer in afwachting van een expert van de verzekering. De schade is waarschijnlijk aanzienlijk. Wat kan ik doen om ook schade te voorkomen. Dank voor uw reactie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De auto van uw buurman is recent weggesleept vanwege de schade die aangericht is door een steenmarter.

Het leefgebied van de steenmarter wordt feitelijk steeds groter en kan het knagen aan isolatie en kunststof onder de kap inderdaad voor véél overlast zorgen en is het herstel vaak prijzig. Voorheen was het leefgebied van de overigens beschermde steenmarter ergens rond de grensgebieden, maar heeft dit diertje nu ook een moderne Venixlocatie als huisvesting gevonden, met vaak een aangrenzend parkje voor het verblijf overdag.

Er zijn tal van soms goed bedoelde paardenmiddelen die vaak maar tijdelijk succes hebben. Wat toch wel in de praktijk simpel en effectief blijk te zijn is een z.g. marterrooster die je onder de auto schuift. Met een beetje huisvlijt lukt dat ook zelf wel te fabriceren maar het is dus ook te koop.

Voor een permanente bescherming, dus ook in een marter gewilde omgeving elders, zou u het beste kunnen overwegen een marterverjager te laten installeren. Onze Duitse ADAC collega's, die al véél langer bekend zijn met marterschade, stellen dat ultrasone apparaten voor auto's niet zo effectief zijn als hoogspanningsapparaten. Sommige apparaten zijn gecombineerd zoals bijvoorbeeld deze verjager en blijkt deze verjaagtechniek vanuit de praktijk het meest effectief te zijn.