Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BPM en BTW uitsplitsen

Vraag gesteld door P. Scharrenburg op 30 december 2021

Ik wil mijn auto die op naam van de zaak staat overbrengen naar privé. Hiervoor wil ik een factuur aanmaken met de juiste BPM en BTW erop. Hoe doe ik dat? brutobedrag/waarde is 20.000,= Euro

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U wilt uw auto die op naam van de zaak staat overbrengen naar privé en vraagt hoe u hier een factuur voor moet aanmaken met de juiste BPM en BTW erop. 

Richtprijs inclusief bpm en btw

De waarde van uw (gebruikte) auto is inclusief het bedrag aan rest-BPM en inclusief BTW. Er wordt geen btw geheven over het BPM aandeel in de prijs. Om het btw aandeel in de prijs te bepalen moet u dus eerst het bedrag aan rest-BPM bepalen.

Bruto BPM

Zoek het bruto BPM bedrag (het 100% BPM bedrag) op in het online voertuigregister door het kenteken van uw auto in te vullen op Particulier | RDW.
De BPM vindt u op het tabblad "Fiscaal".

Rest-BPM

Het bedrag aan rest-BPM op peildatum is afhankelijk van de leeftijd van uw auto. U vindt dit via de forfaitaire tabel. Kijk hiervoor op de website van de belastingdienst
Met het afschrijvingspercentage uit de tabel berekent u hoeveel rest-BPM er nu nog in de prijs van de auto zit.

Waarde exclusief BPM

In de volgende stap bepaald u de waarde van uw auto exclusief het bedrag aan rest-BPM. Van dit bedrag kunt u vervolgens de BTW uitsplitsen. U heeft nu een waarde exclusief BPM en BTW en de bedragen aan rest-BPM en btw.