Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden maken herrie

Vraag gesteld door op 8 januari 2022

Ik ben sinds vorige week in het bezit van de Peugeot 206 Generation uit 2008 en als ik dan op asfalt wegen rij maken de banden een flink rol geluid en naarmate je harder gaat rijden meer lawaai. Net apk goed gekeurd en geen lager geluiden. Er zitten viking citytech  onder met nog behoorlijk profiel. Zou dit met Cuppen te maken kunnen hebben? En wat zijn mijn mogelijkheden.


Merk: Peugeot
Type: 206  generation
Bouwjaar: 2008
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.4
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over lawaai wat afkomstig is van de banden.

Wanneer de banden bijgeluiden maken kan dit door het ontwerp van de banden komen maar ook door onregelmatig afslijten. Wanneer u met uw hand over het profiel gaat tegen de draairichting in, en u voelt scherpe kantjes in het profiel (een soort zaagtand) dan spreekt men over cuppen.

Cuppende banden zien we veel bij voorwiel aangedreven auto's die weinig belast op de achteras worden. Cuppen is enigszins te voorkomen door de auto regelmatig te beladen of bij elk onderhoud de banden van voor naar achter te wisselen en vice versa.

Als de banden eenmaal veel herrie maken is hier niets meer aan te doen en zullen ze vervangen moeten worden om van het geluid verlost te worden.