Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autosock toegestaan als alternatief voor sneeuwketting?

Vraag gesteld door M. Lansink op 6 januari 2022

Deze winter gaan wij met onze Tesla Model 3 op wintersport. We weten nog niet of we naar Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland gaan.
Sneeuwkettingen zijn vrij duur, zeker voor de 'speciale' bandenmaat van mijn Tesla Model 3 (20" velgen). Al snel werd ik getipt om Autosocks te gebruiken ipv sneeuwkettingen. De vraag is: Zijn Autosocks een legaal alternatief voor sneeuwkettingen in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland?

Volgens Autosocks zelf maar ook andere websites, zijn sinds kort deze legaal te gebruiken als alternatief. Graag zou ik van een juridisch specialist de bevestiging krijgen of dit daadwerkelijk ook legaal is. Zeker omdat dit sinds kort is gewijzigd in de wet (dus de informatie op ANWB mogelijk niet actueel is).

Graag uw reactie, alvast vriendelijk bedankt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u voor de genoemde landen de Autosock mag gebruiken i.p.v. de traditionele ketting.

AutoSock is volgens de fabrikant gecertificeerd volgens de Zwitserse norm KD-0454/20 en mag je in Zwitserland bepaalde sneeuwkettingen van kunststof of textiel sinds 1 december 2020 (met certificaat KD-0454/20) gebruiken als alternatief voor gewone sneeuwkettingen. Zwitserland geeft dus groen licht.

Frankrijk meldt dat sneeuwkettingen van kunststof of textiel (sneeuwsokken) zijn ook toegestaan, mits ze aan de wettelijke eisen voldoen en is er wat ons betreft geen om de Autosock als wettelijk toegestaan alternatief voor kettingen in te zetten. Geen probleem dus voor Frankrijk.

Oostenrijk meldt dat wanneer sneeuwkettingen verplicht worden gesteld met een bord, het niet is toegestaan om sneeuwsokken van textiel of andere wegrijhulpen (Anfahrhilfen) als alternatief voor sneeuwkettingen te gebruiken, tenzij de Anfahrhilfe voldoet aan ÖNORM V5117. Volgens Autosock is echter hun product gecertificeerd volgens de Oostenrijkse ÖNORM V5121 en dus niet ÖNORM V5117. En dat houdt in dat de Autosock wel gebruikt mag worden maar niet als alternatief wanneer er sprake is van een kettingplicht.