Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

4 dezelfde banden of niet?

Vraag gesteld door M. van Korlaar op 26 december 2021

Situatie nu voor 155/60r14 achter 155/65r14. Kan je die vervangen door voor en achter 165/65 r14 of is dit geen goed idee? Wat adviseert u?

Merk: Renault
Type: Twingo
Bouwjaar: 2000
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 45
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af welke bandenmaat er het beste op de wielen van uw Twingo gemonteerd kan worden. 

De auto is standaard altijd geleverd op 155/65R14 banden op alle 4 de wielen, de wielgeometrie is hierop gebaseerd. Hierom is het te adviseren om bij deze maat te blijven. 

Een bredere band verbetert niet direct het weggedrag van uw auto. De remweg zal bij dezelfde kwaliteit banden vooral op droog wegdek wat korter zijn, maar ik verwacht geen noemenswaardige verbetering in koersvastheid en wegligging. Koersvastheid is meer afhankelijk van de geometrie (wielstanden en uitlijning) en de stuurinrichting. Bovendien gaat een auto daar niet strakker van sturen, omdat een bredere band op dezelfde velg zijdelings meer kan vervormen.

Indien u er toch voor kiest om een andere bandenmaat te monteren is het altijd noodzakelijk om de weten dat de diameter van het wiel vrijwel gelijk blijft. Een alternatief zou zijn 165/60R14, eventuele andere alternatieven kunt u vinden op: Bandenmaat Omrekenen » Bandenmaat Berekenen » Oponeo.nl.