Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Noodzakelijk om klepdekselpakking te vernieuwen bij vervangen van distributieriem?

Vraag gesteld door D. Loof op 7 december 2021

Ik moet de distributieriem van mijn auto laten vervangen, maar heb net een nieuw kleppendekselpakking. Moet deze bij het vervangen van de distributieriem opnieuw vervangen worden of wordt deze niet losgehaald bij deze reparatie?

Merk: Ford
Type: Focus
Bouwjaar: 2005
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 101
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het noodzakelijk is om de klepdekselpakking ook te vervangen wanneer de distributierem vervangen wordt.

Bij het vervangen van de distributieriem zal het kleppendeksel gedemonteerd moeten worden. Echter wanneer de klepdekselpakking nog voldoende veerkrachtig is hoeft deze niet vernieuwd te worden. 

Wanneer de distributieriem vervangen gaat worden zal men het kleppendeksel ook demonteren om de nokkenassen in de juiste stand te blokkeren. Wanneer de riem vervangen is zal het kleppendeksel weer teruggeplaatst worden. De monteur zal de pakking altijd controleren op veerkracht en beschadigingen. Is de pakking in orde bevonden dan kan de oude teruggeplaatst worden. 

De kans is groot dat de monteur de pakking preventief vernieuwt indien u niet aan geeft dat deze slechts kort geleden vervangen is. Het is dus wel slim om dit aan te geven voordat er aan de reparatie wordt begonnen.