Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heeft i-STOP invloed op de levensduur van startmotor en accu

Vraag gesteld door J. Magnée op 20 december 2021

Heeft de i-stop invloed op de levensduur van de startmotor en de accu? Welke?
Wat is op termijn goedkoper, de i-stop gebruiken of juist niet gebruiken gezien reparatiekosten t.o.v. brandstofbesparing.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het start/stop of i-STOP principe vind je eigenlijk al vanaf 2012 op elke personenauto en heeft géén aantoonbaar effect op de levensduur van componenten als accu en startcircuit. Het start/stopsysteem van een auto is niet per definitie slecht voor een accu, maar er wordt wel meer gevraagd van een accu. Daarom worden er speciale accu's (AGM of EFB) gebruikt in auto's met een dergelijk start/stop systeem. Deze accu's kunnen dieper worden ontladen of met een hogere stroom worden geladen. Dat wordt door elektronica in de auto geregeld. De werking van dit systeem laat zich duidelijk pas gelden wanneer dat technisch verantwoord is en uiteraard ook veilig, zoals de handleiding van uw auto dat in detail ook aangeeft.

Ik wil daarom benadrukken dat in uw geval i-STOP inderdaad een emissie verlagende werking heeft met uiteraard een lager brandstofverbruik als gewenst doel. Maar de conclusie vanuit de praktijk is zeker niet dat de overigens geringe brandstofbesparing ten koste gaat van hogere reparatie- of onderhoudskosten. Wat ons betreft dus geen reden i-STOP uit te schakelen en tóch gebruik te maken van deze emissie verlagende functie.