Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geschikte occasion mét automaat

Vraag gesteld door op 21 december 2021

Onze dochter is voor woon-werkverkeer op zoek naar een betrouwbare, zuinige automaat als eerste auto. Haar budget is maximaal €10.000. Ze verwacht tussen de 15.000 en 20.000 km per jaar te rijden (stad/snelweg 25/75). Momenteel twijfelt ze tussen een ruime A-segment auto (bijv. mitsubishi space star 1.2) of een kleinere b-segmenter (bijv. toyota yaris/suzuki swift). Voordeel van a-segment zit vooral in het compacte formaat wat handig is bij het dagelijks parkeren in de stad, maar op de snelweg is een zwaardere auto mogelijk iets veiliger. Welke auto's zouden jullie in haar situatie adviseren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt binnen het genoemde budget een betrouwbare woon-werk occasion voor uw dochter.

Uit uw vraag kan ik min of meer wel opmaken dat u bewust de z.g. gerobotiseerde automaten probeert te ontwijken. De genoemde modellen zijn immers voorzien van de traploze automaten en is er van de Swift ook nog een generatie geweest met een traditionele 4-traps automaat. Ik voeg dan meteen ook nog de Suzuki Splash (4-traps) er aan toe die misschien ook nét wat meer body heeft voor de geplande jaarkilometrage van uw dochter.

Maar de spoeling is inderdaad best dus wanneer u de wat meer surrogaat gerobotiseerde automaat wilt ontzien als mogelijke kandidaat. Niet iedereen is daar enthousiast over. In zekere zin is CVT ook niet helemaal zonder kritiek maar eigenlijk best duurzaam en moet je er ook een beetje mee leren omgaan.

Daarom is de Mitsubishi Space Star eigenlijk een prima kandidaat binnen het A-segment óf een wat oudere Hyundai I10 die tijdelijk ook is geleverd met een 4-traps automaat. Maar ik zou me kunnen voorstellen dat bij 15.000-20.000 km/j je de lat misschien toch iets hoger wilt leggen. Dan is de Toyota Yaris wel het meest geschikte alternatief, zeker op het gebied van duurzaamheid en betrouwbaarheid. De Suzuki Swift maar ook de Suzuki Splash zijn zeker zeer geschikte alternatieven.

Maar de kans is óók best groot dat de misschien wat minder verfijnde Space Star voor uw dochter toch prima volstaat. Binnen het beschikbare budget komt uw dochter dan wel voor wat jongere exemplaren in aanmerking dan de genoemde B-segment kandidaten. Misschien is stap één een stevige proefrit met een Mitsubishi Space Star, om uit te vinden of deze auto aansluit bij de wensen van uw dochter. Dan is deze auto misschien toch het beste compromis. Wat botsveiligheid betreft is de Space Star ook gerust een verantwoorde koop. Natuurlijk kan een auto met méér massa op dat gebied in het voordeel zijn en dan kom ik inderdaad ook uit op de Yaris en de Swift, met de Suzuki Splash nog als alternatief.