Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Blauwe Duitse milieusticker Volvo V60 Plug-In Hybride

Vraag gesteld door E. van Dort op 6 december 2021

Tot mijn verbazing zag ik dat mijn auto in Duitsland slechts in aanmerking komt voor een Euro-4 sticker hetgeen betekent dat ik bijv. Stuttgart niet in mag. Is hierbij in aanmerking genomen dat het een PIH betreft en is deze classificatie correct?

Merk: Volvo
Type: V60D6 PIH
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Diesel/elektrisch

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waarom uw auto de groene milieusticker 4 krijgt toebedeeld en niet de blauwe sticker.

U lijkt wel een punt te hebben. Als het goed is betreft het hier een Plug-In Hybride waarmee u als het goed is u een minimum van 40 kilometer zuiver elektrisch bereik mee heeft of een maximum van 50 gram CO2-uitstoot per kilometer. Volgens mij in uw geval 47 gram CO2.

Het probleem is echter dat de blauwe milieusticker, voor schone voertuigen, al geruime tijd in Duitsland wél wordt overwogen maar de invoering ervan werd tot nu toe telkens uitgesteld en is op korte termijn niet te verwachten. Officiële details zijn nog niet beschikbaar maar als het goed is gaat de Duitse overheid misschien dit jaar daar nog een beslissing over nemen, zonder de toezegging op voorhand dat die er voor deze categorie auto's ook gaat komen.

Dus simpel gezegd zou uw auto in theorie voor die sticker in aanmerking moeten komen maar is deze sticker er simpelweg gewoon nog niet. Er zijn veel publicaties over en aankondigingen maar in de praktijk voorlopig niet verkrijgbaar zónder vooralsnog een genoemde datum. En dan blijft het in uw geval voorlopig bij de groene sticker.