Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden noodzakelijk voor rit naar Portugal?

Vraag gesteld door W. de Vries op 26 november 2021

Begin januari reizen wij af richting Portugal via Biarritz. Wij rijden met auto en caravan, waarbij de wens leeft om tolwegen zo veel mogelijk te mijden. In hoeverre is rijden met standaard (zomer-) banden verantwoord?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt in hoeverre het verantwoord is om begin januari naar Portugal te rijden op zomerbanden.

Ik zal met de wetgeving beginnen; Frankrijk: Verplicht in winterperiode in bepaalde zones - Vanaf 1 november 2021 is het verplicht in de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) in de winterperiode van 1 november t/m 31 maart op winterbanden te rijden, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Een overtreding van deze nieuwe winterregels wordt echter pas vanaf 1 november 2022 beboet.

Gezien het te rijden traject, zijn winterbanden volgens de Franse wetgeving feitelijk verplicht omdat sneeuwkettingen toch niet een praktisch handige oplossing zijn als alternatief. Dus is de conclusie dat het voor Frankrijk noodzakelijk is om op winterbanden te vertrekken én eerlijk gezegd ook wenselijk.

All seasonbanden voldoen ook aan de Franse wetgeving wanneer deze voorzien zijn van het sneeuwvloksysmbool (3PMS). Veel meer over winterbanden vindt u op onze site.

Zie aanvullende landen info van Frankrijk, Spanje en Portugal.